Åderbråck

Åderbråck


Specialistbehandling av åderbråck med radiofrekvensbehandling

En operation av åderbråck syftar till att minska symtom och/eller förbättra utseendet. Vanliga symtom från åderbråck är tyngdkänsla, svullnad kring anklarna, trötthet och värk i slutet av dagen.

På specialistläkarhuset opererar vi varicer i första hand med radiofrekvensablation (RFA) som är en väl beprövad minimalinvasiv metod med goda resultat, ofta kompletterar vi även med mindre lokala operationer av synliga åderbråck (sk. ambulerande flebektomier eller lokala excisioner) samtidigt för att förbättra resultatet både funktionellt och estetiskt.

  • Operationstid: 1-1½ timme
  • Tid på kliniken: 2-3 timmar
  • Tid till återgång i arbete: 2-3 dagar

Operationen genomförs i lokalbedövning

Inledande mottagningsbesök

Kärlkirurgen bedömmer åderbråcken och med hjälp av ultraljud undersöks alla större vener i benet för att avgöra vilken strategi som är mest lämplig för en åtgärd. Efter undersökningen erbjuder kirurgen en lämplig åtgärd och heltäckande information om förväntade resultat, operationsförlopp och planeringen efter operationen ges.

Operationsdagen

FÖRBEREDELSER

Kirurgen informerar på nytt om operationen och den planerade åtgärden och markerar åderbråcken inför operationen. Operationen sker på en fullt utrustad operationssal med normal operationssterilitet. Normalt genomförs operationerna i lokalbedövning men vi kan också erbjuda stöd med rogivande medicinering med hjälp av narkospersonal under ingreppet.

Efter operationen täcks alla sår med förband och benet lindas med elastiska lindor.

När omläggningen är klar bjuder vi på fika och kirurgen informerar om ingreppet och vad du kan förvänta dig efteråt, den informationen får du även skriftligt.

Efter operationen

Benet kan kännas stumt och svullet de första dagarna efter operationen, normalt behövs ingen extra smärtlindring men enstaka Alvedon eller Ibumetin tabletter kan vara bra att ha hemma. Dagen efter operationen lindar du själv av benet och tar på stödstrumpor som du bör använda i två veckor efter operationen.

Återgång till normal fysisk aktivtet kan påbörjas direkt postoperativt. Återgång till arbete kan ske efter någon dag och normal träning efter några dagar till en vecka beroende på intesitet och typ av träning.

Vi planerar normalt inte för några återbesök. Om det finns kvar några åderbråck som vi hade planerat att ta bort eller du funderar över något är du välkommen att ta kontakt så bokar vi gärna in en tid för att du ska vara nöjd med resultatet.

Komplikationer

  • RFA och lokala flebektomier är säkra metoder med få komplikationer, de som trots allt kan uppstå är:
  • Tromboflebiter, små ytliga proppar i avstängda blodkärl som orsakar rodnad lokal ömhet och ibland missfärgningar.
  • Lokala missfärgningar kring behandlade kärl ffa. hos personer med lite underhudsfett där kärlen ligger nära hudytan.
  • Stickningar eller ytligt känselbortfall på grund av skador på ytliga hudnerver, är sällan besvärande och försvinner normalt efter en tid då nerverna läkt ut igen.
  • Ytliga infektioner i sår, mycket ovanligt då vi utför ingreppen under full operationssterilitet på riktiga operationssalar.
  • Djupa ventromboser (DVT), alla med åderbråck har ökad risk för DVT. Den risken ökar något i samband med operationer så även åderbråcksoperationer. Om du har särskillda riskfaktorer för DVT ordinerar kirurgen blodförtunnande sprutor i samband med operationen men i normala fall är det inte motiverat.

Priser

Varicer endovenös ett ben(RF) fr. 20 000:-
Varicer endovenös två ben(RF) fr. 28 000:-
Pris på lokala extirpationer (borttagande av synliga blodkärl) baseras på omfattning och anges i samband med konsultation.

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.