Bröstlyft

Bröstlyft

Bröstlyft hos Specialistläkarhuset

Bröstlyft kan innebära en stor lättnad för kvinnor med tunga och hängiga bröst, men också en positiv förändring för kvinnor med små och tomma bröst.

Skälen till att lyfta brösten kan både vara funktionella och estetiska. Kontakta oss för rådgivning om du överväger ett bröstlyft.

FAKTA

  • Operationstid: 2 timmar
  • Vistelse på kliniken: 4 timmar efter operationen
  • Tillbaka på jobbet: efter 1 vecka
  • Operation: under narkos

Så går ett bröstlyft till

Ett bröstlyft minskar häng och formar bröstet så att det åter känns fastare. Vid det plastikkirurgiska ingreppet flyttas vårtgården med bröstvårta upp. Vårtgården kan också eventuellt minskas. Överskottshud tas bort och vävnaden formas. Lyftet kan kombineras med en förstoring när önskemål om större eller fylligare bröst finns. Enbart ett lyft kan dock ofta åstadkomma önskat resultat.

Så gör du för att boka ett bröstlyft

Om du överväger ett bröstlyft, börja då med att boka ett mottagningsbesök hos oss. När du kommer till besöket får du först fylla i en hälsodeklaration och därefter träffa plastikkirurgen för att gå igenom dina önskemål och förutsättningar. Efter en klinisk undersökning och analys av ditt utgångsläge, ger vi dig heltäckande information om möjliga behandlingsalternativ.

Så här kan vi placera snitten

Dina förutsättningar styr till stor del hur vi lägger snitten och hur de kommande ärren då placeras. Om du samtidigt genomgår en bröstförstoring, kan ärren för lyftet bli kortare än vid enbart ett lyft. Vid mindre lyft eller förminskning av vårtgården hamnar ärret i övergången mellan vårtgården och brösthuden. Ingreppet kan också kräva att kirurgen gör ett vertikalt ärr från vårtgården ner mot bröstvecket och eventuellt ett kortare horisontellt ärr i vecket.

Ärren bleknar med tiden, så räkna med upp till två års läkning innan du ser det verkliga slutresultatet. Tejpning minimerar risken för breda ärr. Tejpen ska sitta i upp till sex månader, med byte ungefär var tionde dag. Du kan duscha med tejpen på om du torkar den med hårtork efteråt. Men utsätt inte brösten för sol eller solarium under det första året.

Detta sker efter operationen

Värken under de första dagarna efter operationen lindras med värktabletter som du får utskrivna av oss. Räkna med att en stramande känsla kan sitta i under ett par veckor.

Du använder en sport-bh som förband dygnet runt den första månaden och under dagtid ytterligare en månad. Stygnen kommer att försvinna av sig själva, men vi bokar ändå ett återbesök efter cirka två veckor för att se att läkningen går fint och för att besvara eventuella frågor. I normalfallet bokas ytterligare kontroller in efter cirka sex respektive tolv månader. Det är vanligt att återgå i arbete efter 1–3 veckor. Hård träning bör undvikas de första två månaderna, men lättare motion har enbart positiv effekt på läkningen.

Så här ser risken för komplikationer ut

Precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risker kopplade till narkos, infektion, blödning och svårläkta sår. Eftersom vårtgården förflyttas vid ett bröstlyft kan även nerver och körtelvävnader påverkas och därmed också känsel och amningsförmåga. Känseln brukar återkomma, men full känsel eller amningsförmåga går inte att garantera.

Prislista

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.