Öronplastik

Öronplastik

Öronplastik hos Specialistläkarhuset

Har du komplex för att dina öron står ut? Utstående öron är relativt vanligt och vissa människor tänker inte på det alls, medan andra har stora komplex vilket begränsar vardagen och sänker självförtroendet. Om öronen står ut kan man även uppleva att de lättare blir ömma, framförallt under vintertid.

Utstående öron beror i regel på att öronbroskets gångar är ofullständigt tillbakadragna. Det kan även bero på att öronskålen är för stor och ibland är det en kombination av dem båda. I de allra flesta fall är det ett medfött problem. Det är emellertid ingen olösligt problem. Öronen kan korrigeras så att de får en form som är mindre kopplik. Genom att dra tillbaka öronen mot huvudet får de en vackrare form som många upplever som mer normal.

Kontakta oss för rådgivning om du överväger öronplastik.

FAKTA

  • Operationstid: 1 timme
  • Vistelse på kliniken: 2–3 timmar
  • Tillbaka på jobbet: efter 7–10 dagar
  • Operation: under lokalbedövning

Så går en öronplastik till

Tillsammans med en av våra skickliga plastikkirurger går du igenom ingreppet och dina förväntningar på öronoperationen. Om du väljer att utföra en öronoperation så finns det två olika behandlingar som går att göra var för sig eller i kombination.

Vid behandling av utstående öron placeras snittet som regel på örats baksida. Ofullständig bakåtdragning av öronbrosket kan ofta förbättras genom att försvaga framsidans brosk. Ibland kan det vara nödvändigt att sätta några stygn på broskets baksida för att tvinga tillbaka örat i rätt position.

Om du upplever att öronskålen är för stor, kan den minskas genom att en liten kil av brosk från örats baksida tas bort. Smärtan efter operationen är måttlig.

Operationen tar ungefär en timme och utförs i lokalbedövning. I de fall det behövs ger vi antibiotika.

Så gör du för att boka en tid

Om du överväger en öronplastik, börja då med att boka ett mottagningsbesök hos oss. När du kommer till besöket får du först fylla i en hälsodeklaration och därefter träffa plastikkirurgen för att gå igenom dina önskemål och förutsättningar. Efter en klinisk undersökning och analys av ditt utgångsläge, ger vi dig heltäckande information om möjliga behandlingsalternativ, förväntat resultat, komplikationer och konvalescens. 

Detta sker vid operationen

På själva operationsdagen välkomnar vi dig, skriver in dig och ger dig ett rum. Du får en dos lugnande medicin och träffar sedan din plastikkirurg, som fotograferar och förbereder ingreppet genom att rita på dig och gå igenom operationen.

Du blir kvar på kliniken en timme efter operationen. Innan du går hem får du tydliga och detaljerade instruktioner om hur du ska agera under läkningstiden. Recept på smärtstillande läkemedel skrivs och du får med din plastikkirurgs telefonnummer så att du kan nå denne vid behov.

Detta sker efter operationen

Smärtan efter en öronplastik upplevs väldigt olika mellan individer. För de allra flesta klingar den av efter ett par dagar, men ömhet och smärta vid vissa rörelser kan man ha något längre. Får du feber eller upplever onormala svullnader eller rodnader kring öronen, ska du dock kontakta oss direkt. Undvik hård träning i cirka två veckor. Du kommer att få ett bandage runt öronen som skall sitta i 7–14 dagar, beroende på vilken metod som väljs. Stygnen bakom öronen tar vi bort 7–10 dagar efter operation.

Återbesök till läkare erbjuds fyra veckor efter operation, om så önskas. När du kommer på återbesök undersöker vi ärren, kontrollerar att läkningen går bra, att resultatet är tillfredställande och besvarar dina eventuella frågor.

Prislista

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.