Bröstförminskning

Bröstförminskning

Bröstförminskning hos Specialistläkarhuset

Stora och tunga bröst kan orsaka värk i axlar, nacke och bröstrygg. En bröstförminskning kan minimera obehag och ge både hälsomässiga och estetiska vinster.

FAKTA

  • Operationstid: 2 timmar
  • Vistelse på kliniken: 4 timmar efter operation
  • Tillbaka på jobbet: efter 1 vecka
  • Operation: Under narkos

Så går en bröstförminskning till

Vid en bröstförminskning minskar kirurgen bröstens storlek och överhäng. Ingreppet avlägsnar fett, bröstvävnad och hud. Vårtgården flyttas upp i nivå med bröstvecket och vid behov minskas även vårtgården. Bröstvävnaden formas om och bröstet får ett fastare och ofta mer estetiskt tilltalande utseende. Ingreppet ger även möjlighet att jämna ut storleksskillnader mellan brösten.

Så gör du för att boka en bröstförminskning

Om du överväger en bröstförminskning, börja då med att boka ett mottagningsbesök hos oss. När du kommer till besöket får du först fylla i en hälsodeklaration och därefter träffa plastikkirurgen för att gå igenom dina önskemål och förutsättningar. Efter en klinisk undersökning och analys av ditt utgångsläge, ger vi dig heltäckande information om möjliga behandlingsalternativ.

Så här kan vi placera snitten

Snitten placeras runt bröstvårtan, rakt ner mot bröstvecket, oftast i kombination med ett horisentellt snitt (det som kallas ankarsnitt).

Operationsärrens utseende varierar från person till person. Ärren bleknar med tiden, så räkna med upp till två års läkning innan du ser det verkliga slutresultatet. Tejpning minimerar risken för breda ärr. Tejpen ska sitta i upp till tre månader, med byte ungefär var tionde dag. Du kan duscha med tejpen på om du torkar den med hårtork efteråt. Men utsätt inte brösten för sol eller solarium under det första året.

Detta sker efter operationen

Värken under de första dagarna efter operationen lindras med värktabletter som du får utskrivna av oss. Du får med telefonnummer till din plastikkirurg så att du kan kontakta denne vid behov. Räkna med att en stramande känsla kan sitta i under ett par veckor.

Du använder en sport-bh som förband dygnet runt den första månaden och under dagtid ytterligare en månad. Stygnen kommer att försvinna av sig själva, men vi bokar ändå ett återbesök efter cirka två veckor för att se att läkningen går fint och för att besvara eventuella frågor. I normalfallet bokas ytterligare kontroller in efter cirka sex respektive tolv månader. Det är vanligt att återgå i arbete efter 1–3 veckor. Hård träning bör undvikas de första två månaderna, men lättare motion har enbart positiv effekt på läkningen.

Så här ser risken för komplikationer ut

Precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risker kopplade till narkos, infektion, blödning och svårläkta sår. Eftersom vårtgården förflyttas vid en bröstförminskning kan även nerver och körtelvävnader påverkas och därmed också känsel och amningsförmåga. Känseln brukar återkomma, men full känsel eller amningsförmåga går inte att garantera.

Prislista

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.