Gynekomasti

Gynekomasti

Manlig bröstförminskning (gynekomasti) hos Specialistläkarhuset

Även män kan besväras av för stor byst, så kallad gynekomasti. Detta kan ge ett kvinnligt intryck och vara generande. Hos vissa män växer bröstkörteln ovanligt mycket under puberteten men det kan även ske efter en hormonbehandling, till exempel i samband med prostatacancer. En fettansamling i den här regionen, så kallad pseudogynekomasti, kan drabba en del män.

Kontakta oss för rådgivning om du överväger en bröstförminskning.

FAKTA

  • Operationstid: 1–1,5 timme
  • Vistelse på kliniken: 4 timmar efter operationen
  • Tillbaka på jobbet: efter 3–7 dagar
  • Operation: under narkos

Så går en gynekomastioperation till

Gynekomasti kan kombineras genom två metoder: fettsugning och borttagning av bröstkörtelvävnaden. I sällsynta fall kan man även behöva minska huden över brösten. Operationen görs i narkos och du får gå hem samma dag.

Inför en eventuell operation undersöker kirurgen bröstvävnaden för att veta hur stor del av bröstområdet som beror på onormal körteltillväxt och hur mycket som är ren fettvävnad.

Detta sker efter operationen

Smärtan efter operationen är måttlig. De närmaste fem veckorna efter operationen får du bära en gördel över det opererade området. Gördeln ska användas dygnet runt i två veckor och därefter dagtid i ytterligare två till tre veckor.

Under de första två eller tre veckorna blir det opererade området blått och svullet. Ärren ligger vanligtvis som en halvcirkel på nedre delen av bröstvårtorna men kan också vara små ärr uppe på brösten. I vissa fall kan området kännas hårt och ojämnt och då kan det ta upp till ett halvt år innan det mjuknat helt. Beroende på vilken typ av arbete man har kan man börja arbeta igen efter en vecka och träningen kan återupptas efter en månad.

Så här ser risken för komplikationer ut

Precis som vid alla kirurgiska ingrepp finns det risker kopplade till narkos, infektion, blödning och svårläkta sår.

Prislista

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.