Sterilisering

Sterilisering

Manlig sterilisering

På uppdrag av Kirurgkliniken Sundsvall – Härnösand utför Specialistläkarhuset manlig sterilisering. (Gäller patienter bosatta i Region  Västernorrland). Kontakt kan tas med Specialistläkarhuset direkt alternativt med den Hälsocentral du tillhör för att erhålla remiss. Självklart är även du som inte är bosatt i/tillhör Region Västernorrland välkommen till oss och då som privatpatient.

Förberedelser

Du behöver inte vara fastande innan operationen. För att minimera risken för infektion i operationssåret ska du duscha med ett bakteriedödande medel. ”Descutan duschset” som du ombeds att köpa själv på apoteket. Det använder du kvällen före operation och operationsdagens morgon.
Korta gärna av behåring lite. Använd inte rakhyvel på grund av risken för små sår och därigenom ökad infektionsrisk.

Operation

Du får först träffa din opererande läkare, som ger dig information om vad ingreppet innebär. Operationen utförs i lokalbedövning som tar ca 30-45 min. Kirurgen delar sädesledaren och sätter metallclips på vardera ände. Efter operationen kan således inte spermierna längre passera i sädesledaren. Snitten är ca 1-2 cm som sys ihop med tråd som löser upp sig själv. På huden har du ett förband som kan tas bort efter någon dag. Du kan duscha, men undvika bad de närmaste veckorna.

Efter operationen

Den vanligaste bieffekten efter operationen är lätt blödning och svullnad i såret.
Man kan också få en viss obehagskänsla i pungen, denna försvinner oftast efter
72 timmar.

Ibland kan huden i pungen bli blåfärgad pga blödning, det är inte smärtsamt och försvinner efter någon dag utan behandling. Man ska undvika tyngre fysisk ansträngning i cirka 3 dagar efter operationen.

Spermaprov

För att betrakta sig som steril skall man lämna två spermaprov. Det första efter 12 veckor och det andra efter 14 veckor. Du kommer inte att bli kallad för detta. Tills dess att spermaproven visar sig fritt från spermier, måste preventivmedel användas. Brevsvar kommer när båda proverna är analyserade.

Kontakta oss för konsultation

Välkommen att boka en tid för konsultation. Då får du heltäckande information om de alternativ som passar dig bäst och vilka trygghetsgarantier som gäller hos oss.